Kodėl jūsų sergančiam vaikui neskuba padėti

„Kai turėsi vaikų suprasi“ yra ta frazė, kurią turite naudoti, jei norite įkyrėti žmonėms. Ji aplinkinius veikia panašiai, kaip kepsnių vakarėlyje ištarta frazė „Aš esu veganas“, palydėta priekaištingos šypsenėlės ir pamokslo apie gyvūnėlių patiriamas beprasmiškas kančias. Gal ir nesate neteisūs, bet esate siaubingai nemangūs. Dar daugiau, patys kalti, kad veganai, kaip ir pats kalti, kad tėvystė užklupo netikėtai ir nepasiruošus, ir pasirodė, kad viskas yra šiek tiek smarkiai kitaip. Ne visiems susisuka smegenys ir ne visiems jų atžalėlė tampa kosmoso centru reguliuojanti jų pačių gyvenimą. Čia būtų dar nieko, bet tokie žmonės nori, kad ir likęs pasaulis prisitaikytų prie jų. Restoranuose visi turi taikstytis su išdaigomis ir ramybės drumstimu. Gatvėse pėstieji turi žiūrėti ar koks į mokyklą vežantis savo vaikus tėvelis neskuba, tad negali praleisti pėsčiųjų, o kiti vairuotojai, kurie užuot važiavę savo juostą turi aplenkti tą, kuriam visur yra tinkama vieta sustoti, kad palydėtų vaikutį už rankos į klasę. Teatruose ir  parodose kiti žiūrovai ar stebėtojai turi klausytis paaiškinimų skirtų keturmečiams, kurie pertraukia šnarpštimas, žviegimas ir garsių „man neįdomu“ arba „man tai negražu“. Poliklinikose tvarkingi pacientai turi jaustis mažiau pacientai, nes čia kažkieno tėtukas nusprendė, kad jų problema yra pakankama ateiti neužsirašius ir lįsti be eilės. Turbūt niekada nenustosiu stebėtis, kiek aplinkui daug yra kantrių ir atlaidžių žmonių.

Pakalbėkime apie sergančių vaikų tėvus. Dauguma yra absoliučiai neįdomiai normalūs. Kaip žmonės tiesiog mandagūs, korektiški, kantrūs. Kaip tėvai, sugeba patys įvertinti savo vaikų būklę. Į polikliniką juos dažniausiai atveda kai vaikas tikrai serga ir nori pasitarti dėl gydymo. Arba jiems patiems reikia nedarbingumo, kad galėtų slaugyti vaiką, o vaikui pažymos į darželį ir mokyklą. Kai pradėjo gydyti namuose, o vaikui negerėja. Kai pirmą kartą tokia prasta būklė. Dar būna tokių tėvų, kurie paskambina gydytojui pasiklausti, ar reikia ateiti, ir nupasakoja situaciją ir kaip gydė. Jie ateina tvarkingai pagal savo laiką, užsirašę iš anksto ir neburba, jei reikia palaukti šiek tiek ilgiau. Ji stebi vaiką ir vertina būklę patys, nes pažįsta savo vaiką. Jie pasiklausia savo tėvų nuomonės, jie prisimena ankstesnius vizitus pas gydytoją ir duotus patarimus. Jie nepuola į polikliniką pirmą slogos ligos dieną, ir juo labiau nevažiuoja į ligoninę. Ir šie žmonės kalbėdami su vaikų neturinčiais draugais nevarto akių „kai turėsi savo – suprasi.“

Ricard Canals - Sergantis vaikas

Ricard Canals – Sergantis vaikas

Kur kas įdomesni tie, kurie eina ieškoti teisybės, jei tenka laukti nors minutę po to, kai ateina talonėlyje numatytas vizito laikas. Arba tie, kuriems negalioja bendra tvarka kaip visiems – užsirašyti iš anksto, eiti savo laiku, o ne tada kai užsimanai. Arba tie, kurie ateina į polikliniką tik pristatyti išrašų iš ligoninės. Tokių vaikų kortelės paprastai būna išpampusios nuo geltonų vaikų priėmimo skyriaus lapų (su įrašais „šiandien sukarščiavo iki 37,4“; „šiandien vieną kartą išvėmė“; ir panašūs), o kortelėje šeimos gydytojo įrašai dažniausiai būna „Pristatė išrašą iš ligoninės. Šiuo metu skundų neturi – pasveiko.“

Tai tėvai, kurie turi didelį nerimą. Nerimas per se yra visai neblogai, bet tai klaidingas žinojimas, kad nežinia kas bus, bet bus blogai. Pritariu, kad geriau be reikalo parodyti vaiką gydytojui, nei vėliau pirkti mažą baltą karstelį. Mano aptariami tėvai turi tokį didelį nerimą, kuris susiaurina periferinį matymą iki jų vienintelių problemos. Tie tėvai tada mato sprendimą (ligoninė), bet nemato, kad ten bus daugiau tokių nusprendusių. Ir gerai būtų, jei visi vežtų apysveikius vaikus, bet kaip minėjau, daugumai žmonių kažkaip pavyksta atskirti, kur ligotas, o kur sveikas veikas, ir kaip tyčia į gydymo įstaigas veža ligotus vaikus. Vaikų ligos ypatingos tuo, kad dažniausiai jos užkrečiamos. Be to, net ir negaluojantis vaikas gali būti iš principo sveikas. T.y. tas vaikas kuris žaidžia, domisi aplinka, gerai valgo ir geria, kuriam adekvačiai auga svoris ir ūgis, kuris ramiai miega, o atsibunda pailsėjęs, kuris aktyvus, budrus ir dėmesingas.

Taigi, jei savo šiandien  truputį sukarščiavusį angelėlį nuvešite į ligoninę, tai jis grįš iš ten ne tik karščiuodamas, bet ir vemdamas, viduriuodamas, kosėdamas ir išbertas.  Angelėlis jums tikrai padėkos už meilę ir rūpestį. „O tai ką daryti,  gydytojo į namus tai neišsikviesi“*? Gydytojas namuose gali padaryti tiek pat, kiek ir jūs, plius išrašyti receptą. Be to, per tą laiką kol į namus nuvažiuotų (30 min), apžiūrėtų jūsų vaiką ir įvertintų jo būklę (15 min), grįžtų arba važiuotų toliau (30 min.), spėtų savo kabinete priimti ir suteikti pagalbą dešimčiai žmonių. Valstybinėje įstaigoje vienam pacientui gydytojui leidžia skirti daugiausiai 15 minučių teoriškai, kas praktikoje reiškia 3-10 minučių.

Grubiai tariant yra dviejų tipų gydymo įstaigos: poliklinikos (šeimos klinikos) – kur pagalba suteikiama, kad žmonės gerai ir patogiai gyventų, ir ligoninės – tiems, kas iki poliklinikos jau nebelabai gali nueiti ir tam, kad nenumirtų.

Tėvai ir gydytojai skirtingai suvokia kas yra baisu. Kai tėvai panikuos, kad jų atžalėlė karščiuoja, dauguma gydytojų bus tokiais visiškai nesusidomėjusiais veidais ir sakys, kad čia išvis nesiskaito kaip temperatūros pakilimas. Medikas susidomės, kai temperatūra pakils virš 37,4°C, ir labiau susidomės, jei virš 38,6°C. Jei porą dienų, nepaisant gydymo temperatūrą mažinančiais vaistai, išliks 40°C, tik tada gydytojas sakys, kad verta sunerimti. Turbūt kiekvienas baigęs mokyklą arba pasimokęs vairuoti, arba šiaip gyvenantis kiek labiau civilizuotoje vietoje nei Vidurio Azijos plynaukštėse, moka gaivinimo ABC**: airway (kvėpavimo takai), breathing (kvėpavimas), circulation (kraujo apytaka), ne taip dažnai girdėtas yra D – disability (funkcijos sutrikimas) ir E – exposure (išorinis poveikis). Raidės yra kaip užuomina, kurios sistemos sutrikimas gali būti pavojingas gyvybei: užspringsta, nekvėpuoja, neplaka širdis, dūsta, traukuliuoja, nepertraukiamai vemia, dėl skausmo negali absoliučiai nieko veikti ir panašiai. Va čia yra skubu ir rimta medikų akimis. Dėl ausytės skausmo niekas nemes visų savo darbų, o dar pagalvos, kodėl patys savo vaikui negalite duoti vaistų nuo skausmo.

01-intro-01-diagram-NEW

Žinoma, pačiam sunku nuspręsti kada gi jau tas reikalas. Ypač neturint medicininio išsilavinimo (su išsilavinimu tėvams irgi ne visada pasiseka tai įvertinti, tai nusiraminkite – kai esi paciento ar jo artimojo padėtyje dalykai atrodo kur kas kitaip, nei neturint asmeninio ryšio su pacientu). Dar niekada į polikliniką atėjusiam pacientui nepasakiau, kad atėjo be reikalo, ir ne todėl, kad esu mandagus žmogus. Bet visada galima pasigooglinti, ar su esamais simptomais jau reikia į ligoninę, ar nereikia. Geriausia, jei googlinate angliškai. Pavyzdžiui labai gražiai  Sietlo (JAV) vaikų ligoninė pagal kiekvieną simptomą susirašę kas ką reiškia, iš kur atsiranda ir kada bei kokiu greičiu reikėtų kreiptis į gydytojus. Arba bent paskambinkite į polikliniką paklausti ar jau važiuoti. Vis tiek priėmimo skyriuje tektų lauktų (jei tai ne tas atvejis, kuris jau ir medikams labiau nei įdomus).

Nesunkiai ar vidutiniškai sunkiai sergančiam ligoniui geriausia yra būti namuose. Vaikams ligoninė kelia stresą. Ir ligoninės aplinka šiaip nėra saugi. Priėmimo skyrius irgi nėra pati tinkamiausia vieta vaikui, jei nėra tikrai būtino reikalo. Galbūt susidaro iliuzija, kad ten daug priežiūros ir geros sąlygos sveikti, nes daug baltų chalatų, ir dažnai subado, kad atliktų tyrimus. Bet tyrimai negydo, o ligoninės maistas neskanus. Namuose vaikas neužsikrės kitomis ligomis, bus savo artimoje aplinkoje, tėvai ar kiti vaikui artimi žmonės kur kas geriau pasirūpins nei skyriaus personalas. O labiausiai tai vaikus gydo tėvų meilė ir rūpestis, to nei viena ligoninė negali suteikti.

 

________

* Ir taip manantys ne visai teisūs: SAM ministro įsakymas dėl šeimos gydytojų vizitų į namus.

** Lietuviškas KKK kažkaip ne taip gražiai skambėtų. :)

 

8 komentarai

  1. Labai patiko :) pati galvojau panašų tekstuką parašyt. Dalinuosi, nes geriau neturiu ką parašyti kitaip :)

  2. Puikus straipsnis, nedaug pasaulyje dalykų blogesnių už mamytes (gerokai rečiau -- tėvelius), kuriems vaikas yra svarbesnis už visatą ir didžiausias gyvenimo pasiekimas (wow). Bet su tais talonais ir aš niekada nesupratau kame esmė. Jei reikia kelias minutes palaukti po savo laiko tai nieko baisaus, bet kiek yra tekę užsukti pas gydytoją laukiau po pusvalandį ir tyliai pykau dėl gaištamo laiko. Jei yra vizito laiko limitas tai ar tikrai sunku sudėlioti tvarkaraštį? Kaip taip kiekvieną kartą gaunasi?

    • Teoriškai I lygio gydytojui leidžiama su pacientu būti ne ilgiau kaip 15 minučių, bet žmonės galvoja, kad ne mažiau. Be to tą pačią dieną atsiranda visoki, kuriems šiandien būtinai reikia, o kadangi gydytojai geri žmonės -- priima. Taip dienos eigoje vienam pacientui lieka apie 5 minutes. Žinoma, kad tų 5 minučių kai kuriems neužtenka, ir jie užsibūna ilgiau. Taigi, galiausiai jei jums paskirtas laikas, sakykime 11.45, tai per tokiu visokius neplanuotus ir sudėtingus ligonius jūsų eilė užsitęsia.

      Dabar kodėl gydytojai priima daugiau nei suplanuota iš ankščiau. Labiausiai tai nulemia apmokėjimo už paslaugas sistema. Šeimos gydytojui moka ne u- atliktas paslaugas, o už tai, kiek pacientų pas jį apylinkėje. Taigi, ligonių kasoms, iš kurių biudžeto bus apmokėta, visiškai vienodai, ar per dieną turi 6 ar 56 pacientus, gausi tokį patį atlyginimą. :) Taigi, gydytojai susiformuoja dideles apylinkes. Tie žmonės turi pagrįstų poreikių ir nori pakliūti. Jei pasakytum, kad sori, visos vietos užimtos, ir nepriimtum nei vieno papildomo, labai greitai susilauktum bent dalies tų pacientų skundų. Kadangi priima dvigubai-trigubai daugiau nei plane yra, tai jei jų visų nepriimtų ir bent kas penktas pasiskųstų, skundams tvarkyti poliklinika sugaištų kur kas daugiau laiko, nei tiesiog paprašydama gydytojo, nu o gal priimkit, labai reikia. Gydytojai patiria tokį spaudimą iš pačių pacientų, iš registratūros, iš administracijos, iš kolegų.

      Gydytojus irgi labai frustruoja, kad neturi pakankamai laiko pacientui. Nu bliamba, per penkias minutes ką gali padaryti: kelis klausimus užduoti, ir labai paviršutiniškai apžiūrėti. Labai retai, kada per tiek laiko patenkini paciento lūkesčius, bet paprastai jie užsisėdi gerokai ilgiau, negu jiems „priklauso“. O tą priklauso tokį mažą visokios administracinės nesąmonės padaro.

  3. Jei kalbate apie krastutinius atvejus, tai viskas ok, supermamos ir superteveliai nervina ir mane. BET. Kaip vos 4 menesiu mazylio mama (pirmas vaikas) noriu rimtai papriestarauti jusu gal nelabai apgalvotam teiginiui „gydytojas namuose gali padaryti tiek pat, kiek ir jūs, plius išrašyti receptą“. Konkretus pavyzdys -- kudikiui staiga prasidejo sloga ir slapias kosulys, kvepuoja siurksciai. Laukiu diena, dvi, nepraeina (avieciu lapu arbatos gi neduosi, savo nuoziura nosies purskalo nepirksi, o ka as zinau kaip toki mazuleli gydyti? Purskiu tik juros vandeni). Googlinu, nes med.issilavinimo neturiu, patirties taip pat, nes vaikas pirmas, serga pirmakart. Ir tos stebuklingos nuojautos kas mano vaikui yra ir kaip ji gydyti (apie kuria cia rasote kaip apie eilini gebejima kuri turi tureti visi) taip pat. Temperaturos neturi, bet maza ka -- gripas bei plauciu uzdegimas pasirodo buna ir be temperaturos. Taupydama visu kitu (bet ne savo ir ne savo vaiko) laika ir sveikata gydytojos i namus nekvieciu, nors turiu teise to reikalauti su vaiku iki 1 metu. Trenkiames i poliklinika (gave papildoma taloneli), islaukiam apie 40 min nuo nustatyto laiko kartu su kruva kosejanciu ir besisnargliuojanciu zmoniu. Gydytoja paklauso plaucius, patikrina ausis, apziuri gerkle. Sako viskas tvarkoje, matyt virusas, pataria kokius vaistus gerti ir i nosi lasinti. Kaip as pati namuose buciau paklausiusi ar su plauciais viskas tvarkoje? Ausis patikrinus? Savo nuojautos pagalba? Juk neturiu nei irankiu, nei supratimo ko ieskoti. Mano darbas yra pasirupinti, kad vaika apziuretu profesionalas (ir mano vaikui butu buve kur kas geriau jei tai butu buve padaryta namuose), nes paskui kai nugydysiu, tai rasysite nauja irasa apie supermamytes kurios zino geriau uz gydytoja ;)

  4. Tiesos straipsnyje tikrai yra. Daug kam pritariu. Bet cia akivaizdziai aprasyta tik viena istorijos puse. Apie gydytoju bei sesuciu atbukima, nemalonu bendravima, netgi tyciojimasi, labai jau primenanti sovietinius laikus, galima butu ne maziau parasyti. Jau nekalbant apie ligonines priimamojo salygas. Kur vien mediniai suolai, ir su kudikiais reikia laukti valandom. Apie pervystymo kambari ar vieta kur butu galima kudiki pamaitinti net nera kalbos.
    O jei Sietlo vaiku ligonine gali savo puslapyje aiskiai israsyti simptomus kada jau reikia vaziuoti i priimamaji, o kada ne, kas draudzia Lietuvos gydymo istaigoms tai padaryti? Beliktu isversti ir patalpinti i puslapi. Butu lengviau ir istaigai, kai maziau nerimtu ligoniu atvaziuotu ir pacientams aiskiau butu.

  5. Yra sveikatos ministro isakymas, kuriame nurodyta kokioms buklems esant yra teikiama skubi pagalba priemimo skyriuose. Tik neatsiranda tokiu didvyriu gydytoju, kurie bandytu ta aiskinti pacientams, nes jie visi yra mokantys mokescius (tik didzioji dalis bedarbiu, kurie nei cento nemoka, o uz juos moka tik valstybe). Visada smagiai perskaitau jusu straisnius :)

Komentavimo galimybė išjungta.