Elena atskleidžia kaip susigaudyti operacinėje

Įrašo autorė Elena. Jei iš antraštės dar nebuvo aišku.

Visko gali gyvenime nutikti, taigi gali būti ir taip, kad kada nors netikėtai pakliūsite į operacinę ne kaip pacientas, o kaip personalas ir tada nežinosite, kas yra kas. Taigi, kad tada neatrodytumėte visai iš dangaus nukritę, keletas patarimų apie tai, kas kokį vaidmenį operacinėje vaidina ir ko reikia bijoti.

  1. Įėjus į operacinę jus apakina jos (dažniausiai) blizgantys auskarai, abi rankos išdabintos masyviomis apyrankėmis, o į akis krenta ir iš po kaukės kyšanti nosytė. Tai – gydytoja anesteziologė. Šiaip dažniausiai ji operacinėje atrodo geriausiai. Bet būna joje tik pacientą užmigdant ir jį budinant, operacijos metu jos neįmanoma rasti per kokius 50m nuo paciento. Na dar kartais, vidury operacijos, plačiai atsilapoja durys ir garsiai kaukšėdama ji ikiša nosį į operacinį lauką su visų pačiu pačiu mėgstamiausiu klausimu “niuuuu, kaip sekas?”.
  2. Jums tyliai kišant nosį į operacinę jus pasitinka nelabai mielas šios moters žvilgsnis (bet visgi toks, kokį dar galima pakęsti) o jums bandant prisėlinti prie paciento ir į jį žvilgtelti būnat viesulo nustumiamas į šoną, nes čia ji skuba su savo švirkštais, pripildytais fentanilio, morfino ir panašių skanėstų. Tai – seselė anestezistė, dažniausiai irgi vilkinti savo privačią pižamą su gėlytėm, ornamentais ar panašiu bullshit‘u. Didžiąją operacijos dalį ji sėdi prie savo pulto (anestezijos aparato) ir groja jo mygtukais lyg patyręs didžėjus. Informacijos apie tai, kas ką reiškia ir ką čia rodo, negausit, net nesitikėkit.
  3. Jau apsižvalgius operacinėje pamatote be galo pavargusį, darbo ir gyvenimo nukankintą žmogų, kurio atsakomybė čia pati didžiausia ir kartais tiesiog nepakeliama. Taigi šis žmogus, tik progai pasitaikius, visada stengiasi prisėsti, išeiti išgerti arbatos, kai tik randa laisvą minutėlę, o ir apskritai save tausoja ir niekada niekur neskuba. Tai – operacinės slaugytojos padėjėja, visuomenėje dažniau vadinama sanitare. Jos jums būna gaila iki kol suprantate, kas ji.
  4. Tuomet nusukate akis nuo vargšės išsekusios ir prie lango sėdinčios sanitarės ir pamatote . Ji iškart jums duoda velnių, kad iš po kepurės kyšo vienas plaukas, kaukė puse centimetro per žemai akių ar kad jūs (jos manymu) tragiškai arti sterilios zonos. Na, o jei būnat nusiplovęs rankas ir ruošiatės operacijai asistuoti, išgirsite kitą monologą temomis „Kaip baisiai jūs plaunate rankas, o dieve, jūsų pižama aptaškyta vandeniu, o dieve, ar šitie batai skirti operacinei, o dieve, jūs tik niekur nesilieskit, nes gi negalima, o dieve“. Žinoma, monologai palydimi piktų žvilgsnių ir dūsavimų, maždaug „man čia viską maišo tie nereikalingi žmonės“. Tai – operacinės slaugytoja. Bet šiaip ji teisi ir jos reikia klausyti, nes be jos operacinėje nebūtų tvarkos ir ji tikrai bijo, kad jūs jai visą pasiruošimą operacijai sušiksit. Tada tikrai būtų nesmagu.
  5. Jums jau apsipratus operacinėje ir susitaikius su didžiaja hierarchijos dalimi (t.y. tyliai stovint užspaustam į kampą) įžengia JIS. Dažniausiai JIS. Su trenksmu įžengia į operacinę, su visais pasilabina, ant palangės susikrauna visą savo mantą – išmanųjį telefoną, gerą laikrodį, akinius, iPadą ir panašiai ir vėl dingsta. Plaunasi rankas. Tada operacinėje kyla paskutinės panikos atakos, visi bando suspėti pasiruošti iki JIS dar kartą įžengs. Tada JIS įeina steriliai nuplautomis rankomis, ties pilvu dažniausiai pižama būna kiaurai šlapia, bet jam taip galima, žygiuoja prie seselės pažeisdamas beveik visas jums išaiškintas taisykles, kur aprengiamas chalatu, apšarvuojamas pirštinėmis ir va, daktare prašom. Tai – chirurgas. Dažniausiai jis nusiteikęs jums viską papasakoti ir parodyti, bet jam to daryti neleidžia jo operacinės slaugytoja, taigi jūs taip ir liekat tyliai stovėti kampe.

in-the-operating-room

Taigi pirmą kartą patekus į operacinę jums šitų žinių bent truputį turėtų pakakti. Bent jau tiek, kad jūsų neišmestų lauk, už taisyklių nesilaikymą.

P.S. dar viena – jei jums pasidarys silpna, bloga, karšta ir nuspręsite nualpti – apie tai reikia garsiai pranešti. No kidding. Garsiai pasakyti „Alpstu“ ir tada jau galit kristi. Bet nesitikėkit, kad visi puls jūsų gelbėti – operacinėje svarbiausias PACIENTAS, jums gaivinti bus iškviestas kas nors, kas tuo metu laisvas ir yra netoliese ir šiaip netingi. O blogiausiu atveju – reanimacijos skyrius visad netoli operacinės lokalizuotas.

 

 

10 komentarų

  1. Nene, Juste, NE! Instrumentatorė mano žodyne ir yra operacinės slaugytoja, tiesiog mažiau painiavos ir visiem aiškiau, kas ji per viena. :)

  2. Nepaminėta, kad operacinės slaugytoja instrumentuoja. Ne tik visko neleidžia. :P

  3. Kaip visuomenes sveikatos (beveik) specialiste (taip taip, zinau, mes blogi, durni, nieko nezinom, nieko neveikiam ir kam apskritai esame reikalingi?) netycia uzsukusi i si fainumo bloga sunerimau del auskaru/ziedu/apyrankiu ir ismaniuju/iPad’u operacineje. Kazkaip per musu puses metu kursa kurio metu beveik gyvenome operacineje stebedami kas kokiu reikalavimu laikosi o kas didziai ant ju dejo tokiu dalyku nepastebejau. Nejau rimtai cia jie tik zinodami kad mes ateinam susirinkdavo viska?

    • Monika, bijau, kad labai gali būti, jog tik pieš patikrinimus visi prisimena, kad yra taisyklės. :( Dar būna, kad operacinėse kas nors sugalvoja atidaryti langus. Visų pirma keista, kad tie langai varstomi, bet dar keisčiau, kai juos operacijos metu nusprendžia ir atidaryti. Šiaip dažniausiai personalas vengia eiti su papuošalais ir pan, bet anesteziologams ir anestezistėms, atrodo, tai negalioja, kaip ir kaukė visiškai dengianti tai, ką turėtų dengti.

      P.S. Ir prašau, niekada niekada nenuvertinkite savęs ar savo pasirinktos profesijos. :) Nes jei jūs rimtai į save nežiūrėsite, tai kas žiūrės? :D

  4. Labai nuostabioje operacinėje lankotės. Jūs dar nematėt tikrų operacinių turbūt, kur realiai nuo gyvybės gelbėja žmogų. :)

    • Matyti gal ir matėme. Bet dirbti neteko. Anyway, abi nusprendėme, kad vis tiek šeimos gydytojų darbas geresnis. :)

  5. Manau, kad paprastesnis tikrai. Juk turbūt rankas reikia mažiau plauti, o tai geriau odai. :) (čia humoras, nepriikite asmeniškai :) )

    • Dėl rankų plovimo suklydote. :(
      Rankų oda verkia ir valgo kremą milžiniškais kiekiais.

Komentavimo galimybė išjungta.