Alkoholis ir kalorijos

Yra žmonių, kuriuos labai trikdo terminas „tuščios kalorijos“, kai kalbama apie alkoholį. Vienus nes, kaip kalorijos gali būti tuščios, o visus kitus, kad alkoholis išvis turi kalorijų. Kaip čia gali būti, juk jame nėra nei riebalų, nei baltymų, nei angliavandenių. Bent jau tų įprastų, nes techniškai alokohliai yra labai sudėtingi angliavandeniai, o etanolis yra labai paprastas alkoholis.

CH3-CH2-C-OH

CH3-CH2-OH etanolio molekulė (iš Wikipedijos)

Tada grįžkime prie terminų. Kalorija (cal) yra nesisteminis energijos mato vienetas, rodantis, kiek energijos reikės norint vieną gramą vandens pakelti vienu laipsniu pagal Celsijų. Sisteminiais vienetais viena kalorija yra 4,184 J.  Per dieną žmogui prireikia nuo pusantro iki trijų tūkstančių kilokalorijų. Tokie dideli rėmai, nes priklauso nuo kūno sudėjimo, fizinio aktyvumo, dar sako ir lyties, tai vidutiniškam žmogui reikia 2000 kcal, jei tai ji ir 2500 kcal, jei tai jis. Vienas gramas riebalų turi 8,8 kilokalorijas, vienas gramas baltymų ir angliavandenių iki 4 kcal*. Gryno etanolio grame yra 6,9 kcal. Kadangi gryno spirito niekas (normaliu atveju) negeria, o geria visokius skonį turinčiu gėrimus, jų maistinė vertė dar gali skirtis. Ypač kaloringi yra likeriai ir kokteiliai. Ir saldūs gėrimai, pavyzdžiui skanieji sidriūkščiai.

Vien vyno kaloringumas labai skiriasi. Iš čia.

Vien vyno kaloringumas labai skiriasi. Iš čia.

Tai jei norite sulieknėti alkoholis visiškai netinka, taip visiškai, nebent taptumėte ligoniu alkoholiku. Jie nejaučia poreikio maitintis, nes visiškai išbalansuotas organizmas, virškinimas ir sotumo suvokimas. Ir šiaip, kai esi priklausomas, labiau rūpi gauti narkotiką, nei maisto. Dideliais kiekiais vienu metu geriantys labai sėkmingai pasiekia hipoglikemiją (per mažą cukraus kraujyje koncentraciją), ypač sergantys cukriniu diabetu. Mechanizmas toks, kad kepenys pačios kaupia gliukozės atsargas glikogeno pavidalu, po truputį jį atskeldamos, taip organzime tarp valgių palaikomas stabilus gliukozės kiekis. Alkoholis sutrikdo glikogeno gamybą,  maisto atsargų kaupimas nutrūksta.

„Tuščios“, nes neturi jokios maistinės vertės, be to, nesukelia sotumo jausmo (cukrus, labai riebūs produktai, junk food taip pat laikomi tuščiomis kalorijomis). Ir dar alkoholis nelabai teikia energiją, nes yra slopiklis (ang. depressant), pagal savo veikimo mechanizmą. Trumpalaikis alkoholio poveikis, t.y. kai vartojamas saikingai, o ne lėtiškai, lemia slopinančių sistemų suaktyvėjimu, jei konkrečiau, gama amino sviesto rūgšties padaugejimu, nes etanolis stimuoliuoja jos receptorius, tai ir yra pagrindinis veikimo mechanizmas, bet jų yra gerokai daugiau, sudėtingesnių ir per kitokias sistemas, ko dabar nenagrinėsiu. Slopinimas pasireiškia nerimo mažinimu (dėl to padidėja polinkis į rizikingą elgesį), raumenų tonusą (dėl to pasidaro sunku vaikščioti ir pinasi liežuvis kalbant), reakcijos greitį ir dėmesį (dėl to sudėtinga vairuoti ir valdyti mechanizmus), galiausiai, slopina savisaugą (dėl to kyla polinkis žudytis ir žudyti). Ir dar slopina padorų elgesį. Ir dar negano to išbalansuoja fermentines sistemas, nes jį reikia virškinti. Ir dar gadina vidaus organas. Ir veikia kaip tirpiklis. Ir sukelia priklausomybę. Ir padidina vėžio riziką. Žodžiu, žiauriai nemandagiai elgiasi. Nors maži kiekiai dideliais intervalais nieko ypatingai pikto nedaro, tik šiek tiek padžiugina. Nebent vartojate vaistus. Tada alkoholis elgiasi piktai, nes kepenys jo suvirškina mažiau, nei galėtų normaliomis sąlygomis ir juo labai lengva apsinuodyti.

Alkoholis skaidyti pradedamas skrandyje, kur gali būti fermentų alkohol-dehidrogenazių (ADH). Bet ne visi žmonės jį turi ir ne visų skrandžiuose jis yra. Ir toliau jo yra kepenyse. Tai vienas tų retų fermentų, kurių aktyvumą lemia ne medžiagos kiekis, o laikas. T.y. jos dirba savo tempu, ir jei didini darbo krūvį joms vienodai, nors kiti fermentai taptų aktyvūs, tai ADH ne. Tai reiškia, kad jei yra 100 ml vyno, o jį išgersite vienu mauku, greitai apsvaigsite, o jei gurkšnosite po truputį kokias dvi valandas, atrodys, kad poveikio išvis nėra. Bet dažnai gaudamos alkoholio ADH pripranta ir ima suktis greičiau, taigi, reikia didesnių dozių alkoholio, kad jis nukeliautų į smegenis ir sukeltų laukiamą apsvaigimo jausmą. Yra tokių žmonių, kurie didžiuojasi, „kiek daug gali pakelti“, lyg čia būtų pasiekimas, o ne simptomo, kad esi kelyje į priklausomybę išsakymas. :D Tas alkoholis, kurio nespėja suskaidyti kepenys, keliauja po visą organizmą ir viską tirpdo, denatūruoja baltymus ir žudo neuronus. Bet taip labai lėtai, kad tik po ilgų metų pasimato rezultatas, ir dėl to žmonės įsivaizduoja, kad nieko su jais nevyksta. Yeah, right. Kai alkoholį suskaido, iš jo pasidaro aldehidai, ketonai, o kas nesudeginama energijai gauti, nusėda riebalų pavidalu ir tampa alaus pilvuku ar male boobies, jei mėgstate alų**. Šiaip normalų maistą virškina žarnyne, o alkoholis net ne virškinamas, o skaidomas, ir ką pradeda kepenys, baigia inkstai, bet ne iki galo, nes alkoholio visiškai taip ir nepavyksta, tai lieka pašalinti lauk, su šlapimu ir prakaitu. Kitas šalinimo organas yra plaučiai, todėl neseniai išgėrę žmonės labai smirda, nes šitokiu būdu daug išgarinama lauk nuodo. (Itin jaučiasi kurie pacientai gėrė šiandien, o kurie vakar, nes skirtingi skilimo produktai vyrauja.)

Grįžkime prie skaidymo laiko ir kalorijų „tuštumo“: kuo daugiau alkoholio suskaidoma, tuo daugiau jo panaudojama kaip energijos resurso, jei tas pats kiekis geriamas labai greitai, tada greičiau dirba inkstai, dažniau norisi šlapintis, nors čia ne inkstų, o to paties etanolio kaltė, viena molekulė prijungia dvi vandens molekules, taip iš organizmo išplaunami skysčiai. Kuo daugiau išplauna daugiau vandens, tuo sąlyginai toksiškesnis etanolis tampa. Nes šiaip organizmas jį suvokia kaip nuodą ir stengiasi greičiau pašalinti. Taigi, yra du keliai – lėtai gerti ir storėti, arba greitai gerti, nuhidratuoti ir apsinuodyti, o rytoj kęsti pagirias. Arba gerti labai saikingai, iš lėto, mandagiai ir nesusigadinti sveikatos. Taip greitai.

Bet daug kas turbūt dalinate sau naujų metų pažadus, ir gal vienas iš jų sulieknėti, ar bent nesustorėti. Tada note that: mažais kiekiais alkoholis įtakos svoriui turi nedaug. Tai 1-2 standartiniai alkoholio vienetai (SAV). Butelis vyno turi 9 SAV, 175 ml vyno 1 SAV, 330 lagerio – 1 sav, 40 ml stipraus alkoholio 1 SAV. Bet saldūs gėrimai turi daugiau ir greičiau įsisavinamų kalorijų, net daugiau nei iš pačio alkoholio. Saldūs vynai irgi turi daugiau kalorijų nei sausi (dėjau grafiką viršuje), likeriai, vermutai ir panašiai, žodžiu, viskas, kas turi malonų skonį, turės ir daug kalorijų ir gerą tukinantįjį potencialą. Aluje yra paslėptų angliavandenių, ne įprastas cukrus, o dekstrozė, gliukozė ir panašūs.Distiliuoti gėrimai gali turėti gana mažai cukrų. Tik kad stiprius gėrimus paprastai yra linkstama kuo nors užsigerti, kuo nors, kas turi skonį.

Kaip sveikatytė?
Tai ką, bloga šiandien?

Neatsakingas šventimas

Neatsakingas šventimas

Ką daryti kitą rytą, jei sunku ir skauda galvą? Daug vandens. Labai daug. Vienu mauku galima litrą išgert, paskui pailsėti ir dar vieną susipilti (veiks panašiai kaip lašelinė, tik geriau skysčiai pasisavinami per burną, nei iš venos). Jūs galite, jei galėjote vakar, galite ir šiandien. Ir valgyti. Apskritai, valgyti reikia ir alkoholio vartojimo metu, o tarp gėrimų išgerti po stiklinę vandens (maistas slopina alkoholio rezorbiciją, todėl kepenys spėja susidoroti su krūviu, o vanduo atstato netektus skysčius ir praskiedžia alkoholį, taip išvengiama pagirių). Bet jei jau per vėlu, tai post factum maistas ir vanduo irgi tinka. Kad lengviau virškintų, yra fermentų, galima nusipirkti. Ir rūgštingumą mažinančių vaistų. Kefyras, mineralinis,spanguolių, kopūstų, burokėlių sultys, whatever. Mineralinis gerai, jei daug skysčių netekote, ar pašalino inkstai, ar ta vieta, per kurią alkoholis į kūną pateko. Kadangi alkoholis labai lėtai skaidomas, ryte dar lieka jo cirkuliuojančio kraujyje, tada tinka gerti diuretinį (šlapimą varantį) poveikį turinčių skysčių: žalios arbatos, kavos. Ir vėl, stalo irba  mineralinis vanduo. Langviau bus nuo C vitamino. Jei gerta buvo daug ir ilgiau nei porą dienų, tada galima ir B grupės vitaminų pavartoti, nes sutrinka jų sintezė ir pasisavinimas. Po vienkartinio išgėrimo gal nieko nebus, bet lėtiškai vartojant vystosi visokios neuropatijos, t.y. nervų pažeidimai. O štai visokių paracetamolių vartoti nereikėtų.

______

* Labai priklauso nuo to, kokie angliavandeniai ar kokie baltymai. Kadangi angliavandenių būna sudėtinių, paprastų, turinčių savyje alkoholio (kito alkoholio, ne etanolio, tik šiaip cheminių junginiu su -OH galūne), sunkiai pasisavinamų, lengvai pasisavinamų, jų maistinė vertė svyruoja nuo 2,3 iki 3,9 kcal. Pavyzdžiui vitaminas A (retinolis) irgi chemiškai yra alkoholis.

** Aluje yra estrogenų. Kad tikrai vien dėl alkoholio krūtys atsiranda, diskusinis klausimas.

21 komentaras

  1. Puikus straipsnis! Viskas įdomiai ir aiškiai surašyta. Tik gal kai kuriems truputį per vėlai :P
    Dar norėjau paklausti, ar teisa, kad iki tam tikro amžiaus žmogus tų skaidančių fermentų neturi, tai pavyzdžiui kokie aštuoniolikmečiai gerdami baisiai žaloja savo organizmą? Bet juk geria šitiek daug paauglių, kodėl šitas dalykas nėra plačiau skelbiamas? Čia mano biologijos mokytoja kažkada buvo sakiusi, kad gerdamas tokio amžiaus tikrąją ta žodžio prasme save žudai, bet ir tai vienintelį kartą. Kitiems pro vieną ausį įėjo, pro kitą išėjo…

    • Ačiū! Paaugliai turi tuos fermentus, bet jie mažai aktyvūs ir nebrandūs, pritaikyti skaidyti tik mažus, natūraliai organizme susidarančių alkoholių kiekius (primenu apie vitaminus, arba glicerolį, jis irgi alkoholis). Iki kokių 20 m. gerdamas žmogus itin žaloja savo organizmą. Bet ir suaugę žaloja, jei geria daug ir greitai, o gerdami nevalgo.

  2. Dar galima pridurti, jog didelė dalis alkoholio sukeltų elgesio pasikeitimų (nerimo mažinimas, padoraus elgesio slopinimas ir pan.) yra socialinės prigimties, t.y. žmonėms vartojantiems alkoholio placebą, būdingi panašūs elgesio pasikeitimai.

    • Bet placebo poveikis būna toks, kaip tikros medžiagos. Tai jei etanolis normalusis neramintų, tai ir placebas neveiktų taip pat.
      Bet iš esmės sutinku.

  3. O kaip tas sugebėjimas „pakelti“ alkoholį priklauso nuo patirties? Esu girdėjęs, kad reikia susirūpinti jei staiga pradedi daug daug pakelti, įdomu ar čia kažką prisigalvoju/ne taip prisimenu ar tikrai kažkoks procesas yra.

    • Viskas teisingai. Nes tai rodo organizmo priprarimą prie medžiagos. Žalingas poveikis išlieka, o norit gauti apsvaigimą tenka suvartoti didensnes dozes alkoholio.

  4. O tai neturėtų pirmame paveikslėlyje (etanolio molekulė) formulė būti CH3–CH2–OH, nes dabar nelabai paveikslėlis sutampa su formule?

  5. O galėtumėte paaiškinti, kodėl vaistai nuo skausmo (paracetamolis) negali būt maišomi su alkoholiu?

    • Paracitamoli irgi virškina kepenis, kuriuos jis stipriai muša. 18 g. paracitamolo sustabdys kepeniu veikla ir per keleta valandu (jei staigiai neisvež I lygonine) -- žmogus mirs. Del to pa-mol tabletes buna po 0.5-1 g. ir pakuotej ju dazniausiai buna po 12 tableciu (6 g. is viso). Vaistines tai zino ir abejuoju kad parduotu daugiau uz dvi pakuotes, kadangi 3 pakuotes jau sudarytu letali doze. Bet po 2 g. per diena negeriantis žmogus gali laisvai ‘pakelti’ (jei turi malsint skausma) -- tai geriau uz alkoholi, nes apkraus TIKTAI kepenis ir inkstus.. Alkohilis konkreciai išardo mūsu vydine chemija ir blokuoja daug svarbiu procesu organizme mažiausiai 3 dienom.

  6. Sveika, norėčiau paklausti tavo nuomonės. Dabar esu vu mf antrakursis, mum kaip tik dabar ta pirma sunkioji sesija. Mokaus dabar histologiją nu ir vos man sulenda į galvą tiek informacijos, o ateinantys anatomijos ir biochemijos egzai bus dar sunkesni.. Medicina visada buvo mano svajonė, bet dabar per pirmus tris semestrus galima sakyti nebuvo paskaitų, per kurias būčiau kažkuo labai susižavėjęs, visada „atsėdžiu“ ir varau kuo greičiau lauk iš DA :D. Kaip manai ar verta kankintis ir tikėtis, jog gal „kažkada“ užkabins ar geriau paieškot kitos srities? Aišku juokinga, kad taves tokių dalykų klausiu, bet man įdomi tavo nuomonė, nes pati visą tai praėjai. Ačiū

    • O kokio atsakymo tikiesi? :)
      Jei nors kiek abejonių kyla dėl pasirinkimo, mes kuo anksčiau ir nesigadink gyvenimo. Jei tikrai žinai, kas tave vis dar sulaiko, tada pasilik. Darbas įdomus, bet su sąlyga, kad žmonės tau patinka ir įdomūs. Ir jei turi didelę toleranciją durnystėms, sisteminėms ir žmogiškoms.
      Nuo pirmo iki šeto kurso rašiau blogą apie savo studijas, kai pasidarys nuobodu kali egzams, paskaityk, gal ateis nušvitimas dėl studijų: http://medstud.blogas.lt/ :D Pavyzžiui šitą įrašą: http://medstud.blogas.lt/kai-istoji-41.html#more-41

    • Bet juk medicinos studijos yra iš dalies visai kas kita, nei mediko darbas, ar ne? Ypač antram kurse. Tad tą kalimą (nemanau, kad yra tokių, kurių jis neužkniso), galima pasitelkus visas jėgas atkentėti su viltimi, kad kažkada šitas baigsis ir tada galėsi padėti pacientams ir pan. Aš siūlyčiau palaukti iki tol, kol trečiam kurse (?) atsiras galimybė pasitrinti ligoninėse, jeigu ir tada neužkabins, tik tada galvoti apie pasitraukimą.

  7. 1. Alkoholiai nėra angliavandeniai, jie angliavandeniliai.
    2. Alkoholio metabolizme dalyvauja ne tik dehidrogenazė, bet dar ir CYP450 fermentų šeimą -- taip, ji dalyvauja ir didžiulės dalies vaistų metabolizme, bet jei vaistas nėra psichotropinis, tai dažniausiai vaisto ir alkoholio metabolizmo tarpusavio trikdymas yra minimalus. Taip pat ir katalazė. Viskas nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti būsimai šeimos gydytojai.
    3. Alkoholio nusėdimas alaus pilvo ir apskritai riebalų pavidalu… meh… tai jau visai negerai. Viršsvorio pavidalu nusėda visos perteklinės kalorijos, ne tik alkoholinės.
    4. Raginimas negerti vaistų nuo skausmo atskleidžia katalikišką požiūrį „kenčiantiems dangus“. Ne, tai netiesa. Toksiškas yra paracetamolio perdozavimas, o ne jo metabolizmo trikdymas alkoholiu (jeigu ką, tai alkoholis netgi lėtina hepatotoksiško metabolito, kurį greitai suriša glutationas, gamybą).

    Na ir redaktoriaus darbas dar nepabaigtas, yra keletas korektūros klaidų.

    Apskritai -- tema fantastiška, naudinga ir reikalinga, tik „busimos šeimos gydytojos“ užsidegimas suveikia gana paradoksaliai -- mažina išdėstytos informacijos patikimumą.

    Pagarbiai,

    Vaistininkas/redaktorius.

    • Prajuokino šitas komentaras. Dėl dviejų dalykų. Didaktinis stilius ir žodžių junginys „katalikiškas požiūris“.

      Jei tai tiesa ir tamsta esate vaistinės darbuotojas, tai ši bei tą paaiškina.

      a) Aiškinti žmonėms tiesas ir „prastuminėti“ tabletės/vaistus. Darbas toks, yeah, suprantama.

      b) Aš laikausi tos pozicijos kaip ir tinklaraščio autorė -- manau, čia ne minties apie katalikiškumą nebuvo, o paprasčiausiai draugiškas patarimas nemaišyti vaistų su alkoholiu. O jei patiklinote ir tai tiesa, tai teisingai padaryta! Well done.

      Ir apskritai vartoti vaistus būtina tik tada, kai tikrai reikia. Nesu žolininkų ar šiaip kvankt/money-šarlatanų mėgėjas ir pasitikiu šiuolaikine medicina (ir sutinku, kad liaudies gydymo būdai kartais turi privalumų prieš šiuolaikinę mediciną), bet įžvelgti autorės tekste katalikišką požiūri, really? :)

      • Vaistininku dirbau labai neilgai -- kur kas trumpiau nei mokslo institucijoje ir vėliau -- žiniasklaidoje. Todėl interesų konflikto (esą, svarbiausia -- prastumti tris 1 lito vertės lapelius paracetamolio, nesvarbu, kad žmogus gali nusinuodyti) nėra.

        Vienas dalykas, kurį aiškiai supratau universitete -- tai žmogaus organizmo tvirtumas. Kepenys -- puikiai regeneruojantis organas, joms sunaikinti reikia arkliškų alkoholio dozių ilgalaikio vartojimo. Arba trijų lapelių paracetamolio vienu metu. Ir vienu, ir kitu atveju galiu pasakyti tiek -- žmogui, kuris smegenų neturi, kepenys nereikalingos.

        Aš taip pat nesu ir cheminio eksperimentavimo šalininkas -- tikrai neraginu į organizmą piltis visą brudą, kuris pasitaiko po ranka. Bet kai situacija yra bloga, kai organizmas patiria stresą dėl galvos skausmo (nesvarbu -- po išgertuvių, po blogai miegotos nakties, po įtampos darbe ar dėl kitų priežasčių), raginti negerti vaistų, nes vakar buvo vartojamas alkoholis, o šiandien už tai reikia atkentėti -- neatsakingas ir nepagrįstas patarimas.

  8. 2 dalys. Patirtis asmeninė ir patirtis neasmeninė.

    1 d. patirtis asmeninė
    Kad jūs žinotumėt, kokia laime yra negerti: nejausti pagirių, galvos skausmo, pykinimo ar kažkur iškritusių savaitės dienų :) Išgerdinėdavau besimokydamas mokykloje, bestudijuodamas universitete. Pabaigiau alkoholio vartojimą t.y. minus vieną dalyką, kuris nuodija organizmą, prieš gerus 7 metus. Pirmą pusmetį draugams/pažįstamiems buvo nesuprantama. Pirmais metais buvo pačiam neįprasta, bet iš įpročio užsinorėdavo pavartoti. Praėjo du ar tris metai, o su jais praėjo ir noras pavartoti. Dabar daugiausiai alkoholio turbūt gaunu su prarūgusiais vaisiais/daržovėmis ar neapdairiai suvalgytu saldainiu…

    2 d. patirtis neasmeninė
    Girdėjau, kad alkoholio vartojimas tol naudingas, kol „netrenkia į galvą“, kitaip -- kol nejauti apsvaigimo/užvežimo/norimo efekto -- you name it. Gerk kol netrenk ir bus ok. Bet kur tau? Todėl pasakos, kad jis nekenkia ir sveika išgerti vyno, sakykim 20 gramų kažko stipresnio ir pan. „kraujagyslėms/širdžiai“ ar sveikatai in general, mano manymu yra pasiteisinimas.

    Esminis dalykas -- kol netrenkia.

    O netrenkimo riba individuali. Kryžiaus karų nevedu su išgerenčiais „nuosaikiaisiais gerikais“. Su megėjais ir gerimo ekspertais kalba trumpa -- tai yra beviltiška ir į tą zoną aš net neinu :) „Nuosaikiuosius gerikus“ vadinti galima ir šiurkščiau -- atmazkių megėjais. Nes logika jų paprasta:
    a) socialinės normos spaudžia (gimtadieniai/šventės/progos -- truputį reikia juk, ką pagalvos?/man norisi/tradicija ir t.t.);
    b) prisiklausę gydytojų ar informacinės propagandos -- juk sveika šiek tiek/dėl sveikatos. Kokia ten hren sveikata? :) Sveikata -- elementarus pasivaikščiojimas, aktyvi fizinė veikla ir pan.
    c) nauji skoniai ir kitas gurman-bullshit. Ok nuosaikiau: skonio entuziastų snobizmo-pasiteisinimas.
    d)______ (įrašykite)

    Išgėrei ir pasigerinai sveikatą -- toks dalykas įmanomas. *Išskirtinio atvejo analizė* :) Trumpalaikis ir įmanomas, sutinku. Tačiau, kai nuolat/kartą per mėnesį ar pan taip geriniesi ar tai ne atmazas ir savo slunkiškumo įrodymas? Bevartojantis galite pateikti argumentų prieštaraujančių mano hipotezei? Ir tinklaraščio autorės nuomonė įdomi. Nes autorės faktai+interpretacija+nuomonė man patiko ir pažadino šį vėlų komentarą :)

  9. Tik vienas pastebėjimas. Dar 1993 Greta Jenses įrodė, kad alkoholis, nežudo jūsų smegenų ląstelių. Tai ne šiaip hipotezė, tai jmoksliškai įrodyta ir pagrįsta.

Komentavimo galimybė išjungta.